Mit jelent az elektronikus naplós pénztárgép? Ilyen készülékem van?

EZ A BEJEGYZÉS TÖBB MINT EGY ÉVE NEM FRISSÜLT, EZÉRT ELKÉPZELHETŐ, HOGY ELAVULTAK
A BENNE TALÁLHATÓ INFORMÁCIÓK. A PÉNZTÁRGÉP TUDÁSBÁZIS AKTUÁLIS KÉRDÉSEIT
IDE KATTINTVA ÉRHETI EL.

Az elektronikus naplós pénztárgép egy olyan kereskedelmi eszköz, amely csak digitálisan tárolja a forgalmi adatokat.

Míg a hagyományos pénztárgépek minden nyomtatási feladatot két tekercsen hajtanak végre, és ezek közül az egyiket, a kontrolszalagot megőrzik, az ilyen készülékek nem nyomtatnak másodpéldányt. A kontrolszalag funkcióját ezekben a modellekben az e-journal, vagyis az elektronikus napló vette át, ez a tárolóegység végzi egyebek mellett az eladott tételek dokumentálását.

A megoldás előnye, hogy ezekből az eszközökből egyszerűbben kinyerhetőek a forgalmi adatok, melyeket többek közt az értékesítés eredményeit bemutató részletes statisztikák elkészítéséhez használnak fel a kereskedelmi szoftverek. A hátránya, hogy a NAV előírásoknak megfelelő tárolóegység drágábbá teszi a készülékek előállítását.A Magyarországon forgalmazott, hagyományos pénztárgépek nincsenek felszerelve elektronikus naplóval, ilyen eszközöket hazánkban jellemzően csak pénztárgépes rendszerekben használnak (például a nagyáruházak fiskális nyomtatókat, pos terminálokat is tartalmazó rendszereiben).

Ha tehát ön egy hagyományos pénztárgépet, vagy pénztárgépeket használ termékei értékesítéséhez, biztos lehet abban, hogy készüléke nem elektronikus naplós, és szeptember végéig gondoskodnia kell a NAV szervereivel összeköthető kiskassza megrendeléséről..

Abban az esetben viszont, ha egy komplett kereskedelmi rendszert használ, elképzelhető, hogy hosszabb haladékot kapott az adóhatóságtól. Ha bizonytalan abban, hogy a kereskedelmi rendszere elektronikus naplós –e, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendszert kiépítő céggel, vagy keresse munkatársainkat, akik segítséget nyújtanak a kérdés eldöntésében.

Az elektronikus naplós pénztárgép fogalmát meghatározó NGM rendeletet ide kattintva, a NAV a készülékekkel kapcsolatos közleményét, pedig itt olvashatja el.