Mi az a fekete doboz? Mi a teendő, ha megtelik a fekete doboz?

EZ A BEJEGYZÉS TÖBB MINT EGY ÉVE NEM FRISSÜLT, EZÉRT ELKÉPZELHETŐ, HOGY ELAVULTAK
A BENNE TALÁLHATÓ INFORMÁCIÓK. A PÉNZTÁRGÉP TUDÁSBÁZIS AKTUÁLIS KÉRDÉSEIT
IDE KATTINTVA ÉRHETI EL.

A fekete doboz a pénztárgép nem törölhető adómemóriája, melyen az összesített forgalmi adatokat tárolja a készülék. Az alkatrész technikai paramétereit a NAV írja elő, nélküle nem lehet pénztárgépet forgalmazni Magyarországon.

A különböző modellek fekete dobozának a tárolókapacitása eltérő lehet, de minden Magyarországon kapható pénztárgép képes legalább 2500 napi zárás adatainak a megőrzésére. A Sam4s pénztárgépek 120 alkalommal azelőtt, hogy megtelne az adómemóriájuk, egy, a hátralévő zárások számát is tartalmazó bizonylat kinyomtatásával figyelmeztetik tulajdonosukat arra, hogy hamarosan esedékes az adómemória cseréje.

Azt, hogy megtelt a fekete dobozuk, a pénztárgépeink különféleképpen jelzik. A 260-as készülékünk például az „adómemória nem írható”, a 420-as pedig a „megtelt az adómemória” feliratot jeleníti meg a kijelzőjén, ha már nem tud több forgalmi adatot rögzíteni az adómemóriában.

Ha egy készüléknek megtelik a fekete doboza, akkor egy erre jogosult pénztárgép szervizzel ki kell cseréltetnie. A memória egységet szintén ki kell cserélnie, ha használt készüléket vásárol, vagy ha az adószámának az első nyolc számjegye változik (mert például átalakította a cégét).

Az online pénztárgépekben a napi zárások adatait a fekete doboz helyett az Adóügyi Ellenőrző Egység fogja rögzíteni, ezért a jövőben erre az alkatrészre nem lesz szükség. Ha kíváncsi arra, hogy hogyan működnek majd a NAV szervereivel összeköthető pénztárgépek olvassa el a témát részletesen feldolgozó írásainkat!