Nemzetgazdasági társasjáték: ki nevet a végén?
Nemzetgazdasági társasjáték: ki nevet a végén?

Nemzetgazdasági társasjáték: ki nevet a végén?

Másfél éve lehet olvasni arról, hogy a szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára is kötelezővé tenné a gépi nyugtaadást az NGM. Az, hogy pontosan milyen szakmák lehetnek érintettek, azóta sem derült ki. A gazdasági miniszter legutóbbi nyilatkozata alapján, most éppen a fodrászoknak, a masszőröknek és az ügyvédeknek van a legnagyobb esélye arra, hogy még ebben az évben megismerkedjenek a kiskasszák kezelésével.

Az online pénztárgépek bevezetése jelentősen hozzájárult az állam bevételeinek a növekedéséhez, ezért újabb szakmák képviselői számára is kötelezővé tenné a készülékek használatát az NGM. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt szerdán, a Joint Venture Szövetség (JVC) üzleti konferencián.

„A sportpályáktól kezdve, a masszőrökön, fodrászokon át egészen az ügyvédekig is sok szereplő jöhet számításba”- sorolta a tárcavezető az eseményen azokat az iparágakat, ahol vizsgálják az NAV-hoz köthető készülékek bevezetését. Az NGM jelenleg az érintett szakmák érdekképviseleti szerveivel és szakszövetségeivel egyeztet a kötelezettek körének a bővítéséről. 

Az, hogy a többségében a termékek értékesítésével foglalkozó cégeken felül, újabb vállalkozásoknak írnák elő a pénztárgép használatát, másfél éve merült fel először, akkor sajtóértesülések szerint az orvosok, fodrászok és taxisofőrök kerültek a tárca célkeresztjébe.

Azóta számos egyéb vállalkozási formánál is vizsgálta az online pénztárgépek bevezetésének a lehetőségét az NGM. A felsoroltakon túl egyebek mellett a mozgóárusokat, a magánszállásadókat, vagy az autószerelőket is emlegették már a jövő potenciális pénztárgép használójaként.


AZTÁN MÉGSE

Bár Lázár János a nyár közepén egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy nem fogják kötelezővé tenni az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorban, a terv szeptemberben újra előkerült.

A nemzetgazdasági miniszter ekkor újabb szakmákat nevezett meg a pénztárgép használati kötelezettség várományosaként. Ezeknek az iparágaknak a többségéről korábban nem volt szó a kormányzati kommunikációban.

Az összes eddig felmerült szakmát az alábbi, keretes anyagban foglaltuk össze.
 

A JÁTÉKOSOK

Összefoglalónk a kötelezetti kör bővítésének a legnagyobb esélyeseit mutatja be időrendben. Ha egy adott hónapban sajtóértesülések szerint, vagy az állami vezetők nyilatkozatai alapján, úgy tűnt, hogy egy szakma képviselőinek pénztárgépet kell majd használnia, felkerült a listára.

Az áthúzott szövegrészek a cáfolatokat szimbolizálják. 

2014. július: fodrász, műkörmös, masszőr, taxis, orvos, mozgóárus

2015. február: fodrász, kozmetikus, taxis 

2015. július:  fodrász, kozmetikus, taxis, magánszállásadó 

2015. szeptember: szerviz, masszőr, gépjárműalkatrész-kereskedő, pénzváltó, diszkó, fitneszklub

2016. január: sportpálya üzemeltető, ügyvéd, fodrász, masszőr


Bár nagyon valószínű, hogy az új kötelezettek a táblázatban szereplő szakmák képviselői közül kerülnek majd ki, annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a felsorolt iparágak képviselői közül végül kiknek kell majd kiskasszát vásárolnia, és kik azok, akik továbbra is számlázhatnak majd, nem vállalkoznánk.

Ügyfeleink között ugyanakkor több olyan, szolgáltatást nyújtó cég is volt korábban, ami annak ellenére döntött a pénztárgép használata mellett, hogy ezt nem írták elő a jogszabályok. Ha a vállalkozását érinthetik a változások, és további információra van szüksége a készülékek beüzemeléséről, használatáról, vagy a várható költségekről, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, szívesen segítsünk annak az eldöntésében, hogy melyik kereskedelmi rendszer, vagy pénztárgép jelentheti majd a legjobb megoldást az Ön számára.