A fodrászatokat is bekötik a NAV-hoz?
A fodrászatokat is bekötik a NAV-hoz?

A fodrászatokat is bekötik a NAV-hoz?

Elképzelhető, hogy hamarosan a kozmetikusoknak és a fodrászoknak is gépi nyugtákat kell majd adniuk. Összegyűjtöttünk minden információt, amit a jogszabály változásról tudni lehet.
A szolgáltatásokat kínáló vállalkozók többségének egyelőre nem kötelező pénztárgépet használni. Sajtóértesülések szerint azonban jelentős részük számára előírhatják a NAV-hoz köthető kasszák használatát a közeljövőben. Az eddig megjelent híradások alapján a legnagyobb esélyük a fodrászoknak, a kozmetikusoknak és a taxisoknak lehet arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek az online pénztárgépek kezelésével.

A nyugtaadásra kötelezettek körét a Nemzetgazdasági Minisztérium határozza meg. A közelgő bővítés leginkább árulkodó jele, hogy az Országos Taxis Szövetség és más szakmai szervezetek képviselői is egyeztetést kezdeményeztek a minisztérium munkatársaival a változásokról. A kozmetikusok és fodrászok ipartestületének az elnöke pedig azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy megdrágíthatja a szolgáltatásaik árát az új kasszák bevezetése.

Arról, hogy mikortól lehet kötelező a pénztárgép használata a felsorolt szakmák képviselőinek, megoszlanak a vélemények. Iparági pletykák szerint az NGM határozata egy nyári dátumot fog előírni a készülékek beszerzésére, de sok más időpontról is lehetett olvasni korábban.

LESZ FODRÁSZ PÉNZTÁRGÉP? ÉS TAXIS?


A hagyományos kasszák cseréje enyhén szólva sem volt gördülékeny, az eredetileg tervezettnél sok hónappal később kezdték csak el széles körben használni az új készülékeket. Ekkor azonban egy új technológiát kellett kifejleszteni, tesztelni és engedélyeztetni a forgalmazóknak.

Jelenleg több iparági szereplő, így cégünk is jelentős készlettel rendelkezik az új típusú pénztárgépekből. Ha a szolgáltatók által használt online kasszáknak ugyanazoknak, vagy nagyon hasonló műszaki követelményeknek kell majd megfelelniük, mint a különböző termékeket értékesítő vállalkozók készülékeinek, az NGM valószínűleg egy nem túl távoli dátumot ír majd elő a beszerzésükre.

Ha azonban új funkciókat is be kell építeni ezekbe a készülékekbe, ilyen lehet például az ismételt megszemélyesítés lehetősége, hosszabb határidőt kell majd megállapítaniuk. Elképzelhető az is, hogy a hivatásos sofőröknek más időpontot írnak majd elő, mint az egyéb szolgáltatóknak, hiszen az általuk használt taxaméterek műszaki követelményei már most sem azonosak az online pénztárgépekével.

Mindez egyelőre csupán találgatás, de jelentkezni fogunk, amint újabb információk látnak napvilágot a bővítéssel kapcsolatban. Ha értesülni szeretne az online pénztárgépek fordulatos történetének legújabb fejezetéről, iratkozzon fel a hírlevelünkre.