Egy üzletet sem kell bezárni a január elsején

Az elektronikus naplós rendszereket alkalmazó vállalkozások is tovább dolgozhatnak a meglévő eszközeikkel.
Az általában nagyáruházakban használt elektronikus naplós pénztárgép rendszereket a hatályos jogszabályok szerint december 31-ig kell összekötni a NAV szervereivel.

Szakmai szervezetek szerint a határidő betarthatatlan. Idáig csupán a pénztárgépek három százalékát kapcsolták az adóhatóság szervereihez, a rendszerek jelentős részének pedig meg sem lehet rendelni az adatok továbbítására alkalmas verzióját.

A NAV tegnap kiadott közleményéből arra lehet következtetni, hogy bár a határidőt nem halasztják el, nem fogják megbüntetni azokat, akik december vége után is tovább dolgoznak a készülékeikkel.

Az adóhatóság ugyanakkor elvárja a rendszerek tulajdonosaitól, hogy igényeljenek üzembe helyezési kódot, és adjanak le megrendelést eszközeik NAV-hoz köthető verziójára. A felhasználóknak akkor is fel kell majd venni a kapcsolatot a kereskedelmi rendszer forgalmazójával és igazolást kérni az élesítés várható időpontjáról, ha a kiválasztott rendszer még nem kapott forgalmazási engedélyt.

A hagyományos pénztárgépek tulajdonosainak már korábban gondoskodniuk kellett a NAV rendszerébe köthető készülékek beszerzéséről. Ha ezt megtették és rendelkeznek az üzembe helyezési kóddal, a kiskasszát egészen addig használhatják, amíg meg nem érkezik az új.