A 270-es modellt is engedélyeztetni fogjuk

Átalakítottuk a Sam4s NR-270-es pénztárgépet, annak érdekében, hogy a legújabb előírásoknak is megfeleljen. Amint lehetőséget kapunk a többi kiskasszánk forgalmazására, ezt a típust is beadjuk engedélyeztetésre.
Az eredeti NR-270 modell számkijelzővel rendelkezett és a pénztárgép programot EPROM memóriában tárolta. Erre kaptuk meg augusztusban A004-es számú engedélyt, amelyet 2013.10.28-án visszavont az MKEH. A döntés 2013.11.20.-án emelkedett jogerőre. A fellebbezési határidőn belül jelent meg az 50/2013.(XI.15) NGM rendelet, amely kötelezővé teszi a pénztárgépek programjának NAV szerverről történő frissítését.

Ezt a készülék eredeti elektronikai felépítésével nem lehetett volna megvalósítani. Mivel ekkor már 14 800 NR-270 -es pénztárgépünk volt raktáron, megoldást kellett találnunk arra, hogy ne elektronikai hulladék legyen ezekből a példányokból.

A gyár vállalta, hogy a főbb részegységeket visszavásárolja és a többi modellhez hasonló alaplapot, kijelzőt és tápegységet szállít egy olyan mértékű átalakításhoz, amellyel meg lehet valósítani az új elvárást. Jelenleg 50 db átalakító szettünk van, amik segítségével a Videoton szerelő részlege begyakorolta az átalakítási műveleteket. A pénztárgép program elkészült.

Alfanumerikus kijelzőt kapott az új NR-270-es pénztárgép

A megújult modellnek sokkal könnyebb a kezelése a kétsoros alfanumerikus kijelzőjének köszönhetően. A nyomtatóban maradt a régi, megbízható fém mechanikás megoldás, melyet „dobd bele és nyomtass” funkcióval egészítettünk ki. A gyár készen áll az átalakító szettek gyártására.

ETIKUS HACKEREK


A nagyon szoros határidők miatt az engedély visszavonását követően először a raktáron lévő többi gép engedélyeztetésére koncentráltunk, hiszen ezeket tudjuk az engedélyek kiadását követően azonnal eljuttatni a megrendelőinkhez. Mivel az NR- 300-asra végül megkaptuk az engedélyt, elkezdtük a típus szállítását. A 440-es és 240-es modellek engedélyeztetésével folytattuk. A következő lépésként terveztük beadni a 270-est engedélyeztetésre.

Ekkor csapott be a villám. Az MKEH által megbízott szakértő "a normál típusvizsgálat keretein túlmutató etikus hackelés eljárásával"* vizsgálta meg az NR-300-as pénztárgépet majd a szervezet egy biztonsági résre hivatkozva visszavonta az engedélyt. A döntést megfellebbeztük és kértük az eredeti állapot visszaállítását. Véleményünk szerint a hivatali határozat indoklása sem szakmailag, sem jogilag nem megalapozott. Már csak azért sem lehet az, mert a vizsgálatot végzők a gép megbontásával idézték elő a ”hibát”.

A fellebbezés mellett hétfőn gyorsított új eljárás keretein belül benyújtjuk engedélyeztetésre az NR-300-as, 240-es és 440-es modelljeinket. Reméljük, hogy napokon belül megoldás születik és végre elkezdhetjük a 270-es engedélyeztetését is.

*Részlet az MKEH határozatból