A magánszállásadóknak is kötelező lesz a pénztárgép használat

Az év végéig kell pénztárgépet vásárolniuk a Zimmer Frei-piac szereplőinek. Szakmai szervezetek szerint a változás aránytalanul nagy terheket ró majd a magánszemélyként szobák kiadásával foglalkozókra, és a feketézők számát is növelheti. - FRISSÍTVE!
Tovább bővülhet azoknak a vállalkozásoknak a köre, akiket az online pénztárgép használatára kötelez a kormány. A Napi Gazdaság értesülései szerint az év végétől a magánszállásadóknak is az adóhatósághoz kapcsolt kasszákkal kell majd nyugtát adniuk.
 
A változások több ezer céget érinthetnek. A bejegyzett falusi szállásadók száma 2800, azonban elképzelhető, hogy ennél lényegesen többen foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.
 
A készülékek beszerzése az állami támogatás ellenére is megterhelő lesz az érintettek számára – mondta el Szabó Géza a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének az alelnöke a Napi Gazdaságnak. Szabó szerint a piac szereplői már így is átláthatóak, hiszen havonta elektronikusan jelenteniük kell az adóhatóságnak a forgalmukat, és tevékenységüket az idegenforgalmi adót beszedő önkormányzatok is ellenőrzik. A szervezet alelnöke úgy véli, hogy a rendelkezés növelheti a szabálytalanul üzemelő szálláshelyek számát, ezért a rendelkezés enyhítésére kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot.
 
Korábban több más, szolgáltatást nyújtó vállalkozásról is azt lehetett olvasni, hogy gépi nyugtaadásra fogják kötelezni. Többek közt a kozmetikusok, a fodrászok, az autószerelők és a magánorvosok lehetnek érintettek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeknek a vállalkozásoknak mikortól kell majd online pénztárgépet használniuk. A kötelezettek körének bővítését az érintett szakmák képviselői szintén ellenezték korábban.
 

FRISSÍTÉS - 2015.07.10.

Az NGM cáfolta a Napi Gazdaság értesüléseit, ami alapján ez a bejegyzés is készült. Ha minden esetben számlát adnak, akkor továbbra sem kell online pénztárgépet vásárolniuk a magánszállásadóknak.

A számlázás lehetőségét a pénztárgép használata helyett ebben az írásban mutatjuk be.