Mi az az RFID?

Az RFID rádiófrekvenciás azonosítást jelent. Egy olyan rendszer elnevezése, melyben rádióhullámok továbbítják egy tárgy vagy egy élőlény egyedi azonosítóját.

Az RFID rendszerek általában egy mikrochipet és egy apró antennát tartalmazó címkéből, egy leolvasóból, valamint egy adatfeldolgozó eszközből állnak. A mikrochip az antenna segítségével továbbít rádiójeleket a leolvasónak, amely számítógépek által értelmezhető adatokká alakítja, és a háttérrendszer felé közvetíti a beérkezett információt.

rfid

Az RFID legnagyobb előnye más azonosító rendszerekkel, például a vonalkódos vagy a mágneskártyás azonosítással szemben az, hogy a címkék értelmezéséhez nem kell a leolvasót a címkéhez érinteni, vagy felé irányítani, ameddig az adathordozó hatótávolságon belül van, az olvasó fel tudja dolgozni az információkat.

A rádiófrekvenciás azonosítást rendkívül széles körben alkalmazzák világszerte. Egyebek mellett háziállatok nyilvántartására, termékkövetésre, alkatrészek nyilvántartására és közúti ellenőrzésre használják.