Támogatja az állam az online pénztárgép vásárlást? Hogyan igényelhetek támogatást?

EZ A BEJEGYZÉS TÖBB MINT EGY ÉVE NEM FRISSÜLT, EZÉRT ELKÉPZELHETŐ, HOGY ELAVULTAK A BENNE TALÁLHATÓ INFORMÁCIÓK. A PÉNZTÁRGÉP TUDÁSBÁZIS AKTUÁLIS KÉRDÉSEIT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL.

 
A kormány 50 ezer forinttal támogatja egy online pénztárgép megvásárlását.
 
A támogatást csak olyan cégek, vagy egyéni vállalkozók kaphatják meg, akiknek az éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot és nem állnak végelszámolási-, felszámolási-, csőd vagy kényszertörlesztési eljárás alatt.
 
Szintén kizáró ok a 180 napon túl fennálló, 1 millió forintnál magasabb adó, vagy vámtartozás, ha a NAV nem engedélyezte az adósság rendezésének az elhalasztását, vagy kiegyenlítését részletekben. Ezen felül, azok sem kaphatnak támogatást, akiknek a munkáltatóktól, kifizetőként levont adókban tízezer forintnál nagyobb hátralékuk van.
 
Cégenként legfeljebb öt darab, 2013 március 20 előtt engedélyezett pénztárgépet lehet majd támogatással átalakíttatni, vagy lecserélni.
 
A támogatás igénybevételéhez egy nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni az adóhatósághoz. Az adatlapot és a kitöltését segítő szoftvert megtalálhatja az adóhatóság honlapján, ha erre a linkre kattint, de a szükséges iratokat a NAV ügyfélszolgálatain is kiadják.
 
A pénztárgép regisztrációs űrlapot az elektronikus adóbevallásra kötelezetteknek az ügyfélkapun keresztül, a többi pénztárgép tulajdonosnak pedig postai úton kell eljutattnia az adóhatósághoz. A NAV a digitális formában beérkezett kérelmeket öt nap alatt, a postára adottakat pedig nyolc napon belül fogja elbírálni.
 
Az adóhatóság, ha megalapozottnak tartja a kérelmet egy 16 jegyű regisztrációs számot és egy igazolást küldd majd vissza a támogatás megítéléséről. A kedvezményt a vásárlás során lehet érvényesíteni, ezért az igazolást és regisztrációs számot az online pénztárgépet értékesítő cégekhez is el kell juttatni a rendelés során.
 
A regisztrációs kódot az adóhatóság abban az esetben is elküldi, ha nem tartja megalapozottnak a támogatási kérelmet, mivel a számsorra az összes online pénztárgép üzembe helyezése során szükség van. A pénztárgép regisztrációja a korábban leírt módon, tehát azok számára is kötelező, akik nem jogosultak a támogatásra.
 
A pénztárgép regisztrációs adatlap kitöltését egy kiadvánnyal próbáljuk megkönnyíteni ügyfeleink számára, melyet ide kattintva tölthet le.