Minden pénztárgépen kötelező az éves felülvizsgálat? Mit kell tudni erről?

Az éves felülvizsgálat annak ellenőrzése, hogy a készüléke az előírásoknak megfelelően működik –e. A vizsgálatot minden online pénztárgépen el kell végezni.

Az első ellenőrzést a beüzemelést követően, legkésőbb egy éven belül kell megrendelnie. Az ezt követő vizsgálatokra is évente kell sort keríteni; két ellenőrzés között nem telhet el ennél hosszabb idő.

A felülvizsgálatot csak a NAV nyilvántartásában szereplő személyek, vagy szervizek végezhetik el. A jogosultságot a munka megkezdése előtt a műszerész igazolvány és a plombanyomó felmutatásával kell bizonyítaniuk az ellenőrzést végző szakembereknek.

Az éves felülvizsgálta során egyebek mellett a készülék bizonylatain szereplő adatok valódiságát és a készülékház bontatlanságát ellenőrzik. Emellett megbizonyosodnak arról, hogy a készülékben található AEE megfelelően működik és a legfrissebb szoftververziót használja, valamint, ha szükséges akkumulátort cserélnek az egységben.

A vizsgálatot követően leplombálják a készülékét, feljegyzik a pénztárgépnaplóban az ellenőrzés időpontját és átadnak Önnek egy adatlapot.

Az éves felülvizsgálatot cégünk budapesti pénztárgép szervizében is megrendelheti, ha ide kattint. Az éves felülvizsgálatról további információkat az adóhatóság témával kapcsolatos közleményében.