Milyen módszerekkel adhatok el termékeket a pénztárgép segítségével? Mi az a gyűjtős eladás? Hogyan értékesíthetek árucikk kódok segítségével?

Terméke értékesítéséhez több módszert is választhat. A legelterjedtebb ezek közül a nyílt gyűjtős eladás. A pénztárgépe gyűjtő billentyűit a szerviz általában a különböző ÁFA körök bevitelére programozza. Ha ezzel a módszerrel értékesít, akkor az eladáshoz a termékek árát, majd pedig az ÁFA körét kell megadnia a gyűjtő billentyűk segítségével. A módszer hátránya, hogy a bizonylatain és a jelentéseiben csak ezeket az adatokat látja majd, a termékek nevét nem jeleníti meg a pénztárgép.

A pénztárgépeink gyűjtő billentyűit egy-egy árucikk értékesítéséhez is használhatja. Ha a gyűjtő billentyűket az árucikk adatok bevitelére programozza, akkor ezek lenyomásával azonnal eladhatja majd a termékeit (például: 1-es gyűjtő: palacsinta, 2-es gyűjtő: lángos, vagy 1-es gyűjtő egy gombóc fagyi, 2-es gyűjtő két gombóc fagyi stb.). Ez a módszer akkor lehet hasznos, ha gyorsítani szeretné az értékesítést és csupán kevés fajta árucikket forgalmaz.

 
A két megoldást tetszőlegesen kombinálhatja. Megteheti például azt, hogy néhány gyűjtőt a legkeresettebb termékeinek a gyors értékesítésére, míg másokat az eladott termékek rendszerezésére használ fel.

A harmadik módszer az értékesítésre az árucikk kódok használata. A legtöbb pénztárgépünk memóriájába sok ezer termék nevét, ÁFA körét és árát rögzítheti. Ha feltölti ezeket az adatokat, akkor az értékesítésnél elegendő lesz csupán a rögzített termék számát és az árucikk billentyűt leütnie ahhoz, hogy ezek az információk megjelenjenek a nyugtáin.

Gyűjtők

A bizonylatokon feltüntetett pontos információk bizalmat ébresztenek a vásárlókban. Az árucikk kódok használata emellett az értékesítés sebességét is jelentősen növelheti, különösen, ha vonalkódolvasót használ a termékei azonosítására.

Abban az esetben, ha egy terméknek csak a nevét és az ÁFA körét rögzíti a pénztárgép memóriájában, viszont nem tölti fel az árát, akkor az értékesítésnél a PLU számot és az árucikk billentyű leütését követően az árat is meg kell majd adnia. Az eladásnál szabadon változtatható ár akkor lehet például hasznos, ha egy szolgáltatásnak a napszaktól függően változik az ára.

A nyílt gyűjtős eladást a különböző típusú pénztárgépeken bemutatjuk a videóinkban, a többi eladási módról készüléke használati utasításából, tudhat meg többet. A gyűjtő billentyűk és az árucikk kódok programozását rövid idő alatt elvégezzük, ha új készüléket vásárol tőlünk, vagy behozza a meglévő pénztárgépét készülékét az üzletünkbe. Az értékesítéshez használt adatokat ön is rögzíteni tudja a pénztárgépe memóriájában árucikk feltöltő szoftverünk segítségével.