Miben különböznek az online és a hagyományos pénztárgépek? Mi az az Adóügyi Ellenőrző egység?

A pénztárgép használatára kötelezettek 2014 augusztusa óta, néhány különleges esettől eltekintve csak online kasszákkal adhatnak nyugtát. A hagyományos készülékek még csak egy légtérben sem lehetnek újabb társaikkal, mivel a NAV előírta a régi modellek eltávolítását azokból az üzletekből, ahol már megtörtént a készülékek cseréje.
 
A régebbi és az online pénztárgépek között a legnagyobb különbséget egy új alkatrész az adóügyi ellenőrző egység jelenti. Ez az eszköz biztosítja a titkosított adatkommunikációt a NAV szerverei és a készülékek között, és ennek a beépítése növelte meg jelentősen az új készülékek árát.
 
Az ellenőrző egység a pénztárgép használat szinte mindegyik elemét folyamatosan rögzíti; a nyugtakibocsátás mellett a ki- és bekapcsolásról, az áramszünetekről, vagy a gyakorló mód használatáról is feljegyzéseket készít. Az Adóügyi Ellenőrző Egység által elmentett adatokat a NAV bármikor lekérheti, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze a pénztárgép tulajdonosokat, ezért a készülékeknek, ahol erre lehetőség van, folyamatos kapcsolatban kell állniuk az adóhatóság szervereivel a mobilhálózatokon keresztül.
 
 
Az online pénztárgépek korábban egy nem törölhető memória egységben, a fekete dobozban tárolták a napi zárások adatait. Míg a régebbi készülékekben egy-két évente cserélni kellett a fekete dobozt az új egység legalább egymillió bizonylat adatainak a tárolására képes, tehát erre, nagy valószínűséggel hosszú ideig nem lesz majd szükség.
 
További előnye az online pénztárgépek bevezetésének, hogy a készülékben rögzített forgalmi információk könnyebben áttekinthetővé váltak. A cégünk által fejlesztett Kontroll programmal például a Sam4s pénztárgépek tulajdonosai a számítógépeiken is megvizsgálhatják azokat az adatokat, amiket a pénztárgépük az adóhatóságnak is elküld.