Mi a teendő, ha megváltozik a pénztárgép tulajdonosa? Mire érdemes figyelni használt pénztárgép vásárlásakor?

A pénztárgép és az adóhatóság szerverei közötti adatkommunikációt biztosító eszköz, az Adóügyi Ellenőrző Egység az online kiskasszák legdrágább alkatrésze, az átlagos vételára 60 és 80 ezer forint között van.
 
Az eszköz akkor nem kell kicserélni, ha bővül egy cég tevékenységi köre, más ÁFA körbe tartozó termékeket kezd el forgalmazni, vagy új székhelye lesz. Ezeket a változásokat elegendő bejelenteni az adóhatóságnál.
 
Abban az esetben viszont, ha megváltozik a készülék tulajdonosa, a csere elkerülhetetlen, ezért a használt pénztárgépek ára nem jelentősen alacsonyabb, mint az új modelleké.
 
Ha ennek ellenére is egy ilyen készülék vásárlása mellett dönt, javasoljuk, hogy ellenőrizze a készülék akkumulátorát, mivel az alkatrész várható élettartama szinte sohasem haladja meg a 2-5 évet.
 
Emellett vizsgálja meg azt is, hogy a kiválasztott típus szerepel–e a forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépek aktuális listáján. Ha nem, akkor ugyanis előfordulhat, hogy nem tud majd a jogszabályi előírásoknak megfelelő számlákat készíteni a segítségével.
 
Az AEE egység cseréjére vonatkozó szabályok elképzelhető, hogy a jövőben változni fognak, mivel sajtóértesülések szerint az NGM egy olyan törvénytervezet beterjesztését tervezi, ami lehetővé tenné az üzemeltető váltást a már üzembe helyezett készülékeken. Erre azonban 2015 előtt szinte biztosan nem fog sor kerülni.