Űrből olvasható QR kód

Több mint egy méter széles QR kódot festettek a Facebook új irodaépületének a tetejére.
Mark Zuckerberg a Facebook alapítója egy rendezvény kapcsán arra szólította fel az amerikai cég dolgozóit, hogy egyedi módon díszítsék fel az új irodaépületüket. Bár az alapító eredetileg nem erre gondolhatott, a felszólítás hatására a közösségi oldal több mint harminc alkalmazottja egy hatalmas, több mint egy méter széles QR kódot festett az irodaépület tetejére, adta hírül a Techcrunch.

A QR kódokban a hagyományos 2D vonalkódoknál lényegesen több információ tárolható, és olyan netes tartalmakra mutató hivatkozások is elhelyezhetőek bennük, melyet bizonyos olvasók (pl. okostelefonok) azonnal meg tudnak jeleníteni, ezért gyakran használják őket óriásplakátokon, vagy a nyomtatott médiában. A QR kódok további előnye, hogy a tartalmuk gyakran akkor is olvasható marad, ha a hordozó felület megsérül, mivel az olvasók a kód elveszett részeit ki tudják egészíteni.

A Facebook alkalmazottai ennek ellenére sem tudhatták a munka közben, hogy a festmény végül értelmezhető lesz –e, mivel egy annyira nagyméretű QR kódot készítettek el, amit csak több méter magasból lehet dekódolni. A munkájuk eredményéről végül egy kamerával felszerelt távirányítós helikopter segítségével győződtek meg. A Facebook egy aloldalára mutató linket tartalmazó ábra beolvasható lett.

Azt, hogy (a viccen kívül) pontosan mi értelme van egy olyan QR kódnak, amit csak a repülőkről, űrhajókból, vagy műholdfelvételekről lehet beolvasni, nehéz lenne megmondani.


(a kép illusztráció, és cégünk elérhetőségeit tartalmazza - az adatokat a telefonja segítségével mentheti el)