Új határidő a pénztárgép használatra kötelezett szolgáltatóknak
Új határidő a pénztárgép használatra kötelezett szolgáltatóknak

Új határidő a pénztárgép használatra kötelezett szolgáltatóknak

2016.09.27-én a Magyar Közlönyben megjelent az online pénztárgépek használatát szabályozó rendelet módosító jogszabály. A módosítás új kötelezetti kör számára későbbi határidőt állapít meg az online pénztárgépek beszerzésére és több ponton is átírja az eddig érvényes szabályozást.

A Magyar Közlöny 2016-os évi 146. számában megjelent a 36/2016. (IX. 27.) NGM rendelet, amely tiszta vizet Önt a pohárba az újonnan pénztárgép használatra kötelezettek ügyében. A frissen érkezett rendelet elsősorban az új kötelezetti kör pénztárgép beszerzésének és a forgalmazók által kérhető forgalmazási engedély módosításának határidőire koncentrál.

Ahogy az Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter korábban bejelentette a határidő módosítását, erre azonban tegnapig várni kellett. A rendelet módosításánál figyelembe vették, hogy az online pénztárgép forgalmazók fejlesztései nem haladtak az elvárt ütemben és így az új kötelezetteknek nem lett volna elegendő idejük beszerezni a számukra megfelelő eszközöket.

Az új módosító rendelet az új kötelezettek számára 2017. január 01-et írja elő, mint új határidőt az online pénztárgépek beszerzésére. A jövő év első napjától tehát online pénztárgépet kell üzemeltetniük:

  • gépjármű javítási, karbantartási tevékenységet végzőknek,
  • a gépjárműalkatrész kiskereskedelmet folytatóknak, 
  • motorkerékpár alkatrész kereskedőknek és szerelőknek,
  • a plasztikai sebészeknek,
  • a diszkót és tánctermet működtetőknek,
  • a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végző vállalkozásoknak,
  • a masszázsszalonoknak, fogyasztó és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak,
  • a taxisoknak és a
  • pénzváltóknak.

A módosító rendelet szerint az újévi határidő a forgalmazók számára is jelentős, hiszen eddig adhatják el ügyfeleiknek a jelenleg is engedéllyel rendelkező pénztárgépeket. 2017. január 1-től már csak az új szabályozás szerinti forgalmazási engedéllyel rendelkező online pénztárgépek értékesíthetőek.

Az új jogszabályból azonban az is kiderül, hogy 2017. január 1-ig bármely kötelezett megvásárolhatja az online pénztárgépét a jelenleg meglévő forgalmazási engedélyekkel, azaz nem kell megvárnia a módosított forgalmazási engedéllyel rendelkező online pénztárgépeket.

A jelenleg a piacon működő online pénztárgépek engedélyeit is módosíttatniuk kell a forgalmazóknak, amennyiben azt szeretnék, hogy eladott pénztárgépeiket tetszőleges ideig használhassák ügyfeleik. Azok a pénztárgépek, amelyek engedélyét nem módosítja a forgalmazó még öt évig lesznek használhatóak, de nem lehet azokat eladni más kötelezetteknek azaz nem lehet rajtuk tulajdonosváltást végrehajtani. A forgalmazók 2017.április 30-ig kezdhetik meg meglévő engedélyeik módosítási procedúráját.