Továbbra is jár a támogatás!

Az újonnan 2017. január elsejétől nyugtaadásra kötelezettek egy friss jogszabálymódosításnak köszönhetően továbbra is élhetnek az online pénztárgép vásárlása után járó támogatással. A támogatás igénybevételére azonban korlátozott időtartam áll rendelkezésre, így aki élni szeretne a lehetőséggel annak sietnie kell.

Az új kötelezetti kör tagjai is jogosultak online pénztárgép vásárlási támogatás igénybevételére. Eddig azonban a támogatás igénybevételének szabályait a 39/2016. (XI. 15.) NGM rendelet szabályozta.  Az említett rendelet az új kötelezetteknek csupán az előző év végéig üzembe helyezett, azaz megszemélyesített pénztárgépek esetén tette lehetővé a támogatás igénybevételét. A nemrégiben azonban megjelent a 4/2017. (III. 29.) NGM rendelet, amely a korábbi jogszabályt több pontos is módosítja.

A módosítás lehetővé teszi, hogy azok a kötelezettek, akik tavaly üzembe helyeztették pénztárgépüket, de nem igényelték a támogatást időben, most újra megtehetik. Továbbá azok, akik az idei év elejétől kötelezettek nyugtaadásra, de még nem vásároltak pénztárgépet és nem helyeztették üzembe, azok is igényelhetnek támogatást amennyiben rendelkeznek támogatásra jogosító NAV kóddal esetleg a rendeletek szerint előírt korábbi kóddal.

Fontos megjegyezni, hogy a pénztárgépeket, amelyek még nem lettek megszemélyesítve, 2017. április 30-ig üzembe kell helyezni és a támogatást legkésőbb 2017. május 15-ig lehet utánuk igényelni. Tehát nem elegendő a pénztárgép megvásárlása, hanem üzembe is kell állítani az eszközt. Ezenkívül, az új kötelezetteknek meg kell győződniük arról is, hogy a jogszabályok által támasztott minden elvárásnak megfelelnek-e.

A rendeletek teljes szövege az alábbi linkeken tekinthető meg:

39/2016. (XI. 15.) NGM rendelet A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére  2017. január 1-jétől kötelezett adózónak az online pénztárgép beszerzéséhez nyújtott támogatásról 

4/2017. (III. 29.) NGM rendelet Az egyes pénzügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról