Szívveréssel is fizethetünk majd
Szívveréssel is fizethetünk majd

Szívveréssel is fizethetünk majd

Pin kód helyett az EKG hullám egyedi jellemzőit használná fel egy kanadai cég a kártyatulajdonos azonosítására a pénztárnál.

A hazai bankkártyák közel fele alkalmas az érintős fizetésre, a Paypass elfogadóhelyek és felhasználók száma is folyamatosan nő. A jelek szerint nyitottak vagyunk az újdonságokra, ha kényelmesebbé teszik az életünket.

A bolti fizetést tovább egyszerűsíthetik a mobilgyártók által fejlesztett megoldások. A Magyarországon egyelőre nem elérhető Apple Pay használata esetén például elegendő az okostelefont a fizetési terminál közelébe vinnünk és az ujjlenyomatunkkal azonosítani magunkat a mobilon ahhoz, hogy elkészüljön a nyugta az üzletben. Hasonló megoldások bevezetésén dolgozik egyébként Google és a Samsung is.

Egy kanadai start-up cég, a Bionym viszont egy talán még ennél is kényelmesebb módszert fejlesztett ki. Az ujjlenyomat helyett a szívverés egyedi jellemzőit használják fel a kártyatulajdonos azonosítására, egy különleges karkötő segítségével.

Az eszköz az okostelefonokhoz hasonlóan az NFC szabvány segítségével kommunikál a bankkártya terminálokkal. Amikor a felhasználó először felveszi, akkor az EKG vizsgálatnál is alkalmazott módszerekkel rögzíti a tulajdonos szívritmusának a jellemzőit, ezután pedig folyamatosan ellenőrzi, hogy nem távolították –e el a csuklóról. Mivel a készülék az EKG hullám formáját vizsgálja, akkor is használható marad, ha a tulajdonosának az átlagostól eltérő, vagy erősebb szívverése van az ellenőrzés pillanatában.

A különleges karkötővel a közelmúltban hajtották végre az első tranzakciót Kanadában, de a fejlesztők tervei szerint nem csak a pénztárgép közelében vehetjük majd hasznát. Számítógépekhez kapcsolódva például a jelszavak beírása is kiváltható lenne a segítségével, de a mozgásérzékelőknek köszönhetően akár az autónk csomagtartóját is megnyithatjuk majd vele, ha megemeljük a kezünket.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon mikortól lesz elérhető a kanadai cég karkötője, vagy hogy használható lesz –e az online pénztárgépeink közelében. Mindenestre, ha elterjedne, akkor elmondhatnánk magunkról, hogy az adóhatóság néha még a szívverésünket is látja.