Piaci körkép – lokálisan és világszínvonalon
Piaci körkép – lokálisan és világszínvonalon

Piaci körkép – lokálisan és világszínvonalon

A KSH adatai alapján 2010 óta Magyarországon a kiskereskedések száma folyamatosan csökken. Ugyanakkor a kereskedelem világszinten óriási fejlődésen megy keresztül...

A magyar üzlethálózat a piac méretéből adódóan is elaprózottabb, mint a fejlett országoké, és kevesebb vásárlót szolgál ki. Mindez az üzletek versenyképességére van negatív hatással: a kisebb üzletek jelenleg a bérek terén próbálják felvenni a versenyt, emellett egyéb fejlesztéseket nem tudnak finanszírozni. A hitelportfóliójuk sem túl kedvező, tehát szükségük volna alacsony, fix kamatozású, hosszú lejáratú hitelforrásra – ebben talán segít majd nekik az MNB jövő januárra beharangozott növekedési hitelkerete.

Az idő sürget, mivel a kereskedelem világszinten óriási fejlődésen megy keresztül: az e-kereskedelem, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia megoldásai egyre elterjedtebbek és népszerűbbek. A McKinsey felmérése szerint a mesterséges intelligencia évente 1,2 %-kal növeli majd a világ GDP-jét, és a fejlődő országok pl. Kína, ahol hatalmas a népesség és a fogyasztás is egyre bővül, akár már előrébb is járhatnak az ultramodern technológia bevezetésével, mint fejlett régióbeli konkurenseik. A mesterséges intelligencia alkalmazásával – angol nevén artificial intelligence, röviden AI – új szolgáltatások, termékek jönnek létre, nő az emberi munkaerő hatékonysága, illetve egyre keresettebb lesz a kifejezetten magas digitális készségekkel rendelkező munkaerő (a felmérés szerint 2030-ra ez az arány 50%-ra tehető). A cégek, akik nem költenek fejlesztésekre, akár 20%-os csökkenésre is számíthatnak a közeljövőben.

A kínai illetőségű Alibaba kereskedőóriás például online boltjain túl a Hema üzletláncot is ultramodern technológiával üzemelteti: a rendszer arcfelismeréssel köti össze a bankkártyás fizetéseket, és ezzel egyidejűleg gyűjti a vásárlások adatait, ami alapján személyre szabott reklámokkal bombázza a fogyasztóit. Ezzel óriási előnyben van még az amerikai Google-höz képest is, aki anonimizált vásárlási adatokkal kénytelen dolgozni. A Hema boltjai egyben az Alibaba raktáraként is működnek, az online megrendelt áru automatizált szállítószalagokon keresztül gyorsan jut el a szállítóhoz.

A Pénztárgépcentrum.hu webshopjában is elérhetőek a legmodernebb kereskedelmi terminálok, melyeket az Alt Cash Kft., mint a Posiflex kizárólagos magyarországi partnere meggyőződéssel ajánl vásárlói figyelmébe.

Folyt.köv.