Piaci körkép - lokálisan és világszínvonalon II.
Piaci körkép - lokálisan és világszínvonalon II.

Piaci körkép - lokálisan és világszínvonalon II.

A közelmúltban egy másik, magyar nézőpontból egyelőre futurisztikusnak tűnő kereskedelmi megoldás is elstartolt a glóbuszon...

... a világszerte ismert internetes Amazon új projektje, az amerikai Seattle-ben megépült Amazon-GO üzletlánc, aminek a boltjaiban már a kasszához sem kell beállnunk, mivel az üzlet automatikusan érzékeli, hogy milyen árut emeltünk le a polcokról, és az előzetesen megadott bankkártya-adataink birtokában a távozáskor elintézi helyettünk a fizetést is. Csak beszaladunk egy üdítőért, és nem kell a kasszázásra várnunk, siethetünk a vonatunkhoz, vagy a gyerekért az oviba!

Mindeközben itthon a Tesco legújabb innovációja a Scan&Shop, azaz „olvasd be a vonalkódodat és vásárolj önállóan” rendszer, amit még a szintén újdonságnak számító önkiszolgáló pénztáraknál kell véglegesítenünk - bár a konzervatív magyar vásárló az önkiszolgáló pénztárak ellenére is gyakran szívesebben választja a sorbanállást, mert sokkal kényelmesebb a fizetésig bambulni, és így kevésbé valószínű, hogy utólag véletlenszerű ellenőrzésen kell átesnie a már kifizetett termékekkel megpakolva.

A legmodernebb technikát egyelőre a győri Interspar kínai étterme importálta egy robotpincér személyében, akit Emynek hívnak és kihozza nekünk az ételt - viszont egyelőre csak angolul beszél, és a rendelések leadását és a fizetést még mindig a pultnál kell megejtenünk. Mondhatnánk, hogy ez már a jövő, és talán részben így is van, ugyanakkor Emy legnagyobb előnye, hogy miután 3 millió forintnyi dollárért beszereztük, nem kér fizetést és nem is lép le egy jobb fizetésért, ellentétben a könnyebben elcsábítható humán felszolgálókkal. Továbbá biztosan sok kisgyereknek a kedvence lesz, viszont nem elég rugalmas ahhoz, hogy a törzsvendégnek „a szokásost” kimérje.

A jövőhöz vezető út tehát Magyarországon rögös és kacskaringós, tekintve, hogy még a bankkártyás fizetési módok bevezetése is kihívást jelent, főleg az elmaradottabb területeken. Mégis megfigyelhető a pozitív tendencia, mert az elektronikus fizetést egyre szívesebben választják a magyarok: a kártyabirtokosok negyede, azaz 1,4 millió honfitársunk igyekszik mindent készpénzmentesen fizetni, 60% pedig nyitott a készpénzmentes fizetési megoldásokra.

Mindenesetre a fejlődés elkerülhetetlen, és ezért minden újítást üdvözölnünk kell, mert a vásárlási lehetőségeinket bővíti és a kereskedelmi rendszereket rugalmasabbá teszi.

/A Piac & Profit cikkei alapján/

 

A Pénztárgépcentrum.hu webshopjában is elérhetőek a bankkártyás fizetésre alkalmas online pénztárgépek, valamint a legmodernebb POS terminálok, melyeket az Alt Cash Kft., mint a Sam4s és a Posiflex kizárólagos magyarországi partnere meggyőződéssel ajánl vásárlói figyelmébe.