NTAK JÚLIUS 1-TŐL A VENDÉGLÁTÁSBAN!
NTAK JÚLIUS 1-TŐL A VENDÉGLÁTÁSBAN!

NTAK JÚLIUS 1-TŐL A VENDÉGLÁTÁSBAN!

2023. július elsejétől kötelező az adatszolgáltatás a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára, vagyis ettől a dátumtól már csak NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftverekkel értékesíthetnek!

Az NTAK vagy más néven a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által vezetett digitális adatszolgáltatási rendszer, amelynek célja a hazai turizmus versenyképességének növelése.

Jelenleg minden magyarországi szálláshely szolgáltató továbbítja statisztikai adatait az NTAK-ba, 2023. július 1-jétől pedig további, közel 50 ezer vendéglátó üzlet és 10 ezer turisztikai attrakció üzemeltetője is megkezdi az adatszolgáltatást. A bővítéssel a turisztikai ágazat fehérítése mellett teljessé válik a hazai turizmus digitalizálása is.

A statisztikai adatok alapján az MTÜ a jövőben képes lesz előrejelzéseket készíteni és hatékonyabb marketing kommunikációt folytatni, így lehetőség nyílik a még hatékonyabb turizmusfejlesztésre.

Az adatszolgáltatás megkezdése előtt a hatályos jogszabályok alapján a vendéglátó üzleteket és a turisztikai attrakciókat is regisztrálni kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Regisztrálni a hivatalos https://info.ntak.hu/regisztracio oldalon lehetséges.