Mégis határidőhöz kötötték a támogatást

Legkésőbb február végéig lehet felhasználni a pénztárgép cseréhez nyújtott állami támogatást. A jogosultak egy része önhibáján kívül elveszítheti az 50.000 forintot.

Ismét változtatott a kormány a pénztárgép cseréhez nyújtott támogatás felhasználásának a feltételein. A kedvezményt február végéig vehetik igénybe azok, akik október elseje előtt rendeltek kiskasszát. Azoknak, akik a rendeletben meghatározott az időpont után adták le a megrendelésüket viszont csak január végéig jár az állami támogatás.

Az elektronikus naplós kereskedelmi rendszerüket a NAV-hoz kapcsoló vállalkozásokra a későbbi határidő vonatkozik; február 28-ig kaphatnak támogatást, ha 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket.

Az állami támogatás a készülékek vételárát csökkenti és az üzembe helyezett pénztárgépek után jár. Tehát az olyan vállalkozásoknak, melyeknek a megadott időpontig élesítette a kasszáját, vagy kassza-rendszerét a szerviz, 50.000 forinttal kevesebbet kell majd fizetni lecserélt készülékenként, ha jogosultak a támogatás maximális összegének a felhasználására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kevesebb, mint egy hónapja döntött arról, hogy nem köti határidőhöz a pénztárgép cseréhez nyújtott támogatás igénybe vételét. A döntés egy nappal az előző, 2013 december végi határidő lejárta előtt született.

Az előző év során a pénztárgépek kevesebb, mint öt százalékát kötötték össze a NAV szervereivel, a jogosultak többsége önhibáján kívül esett volna el a támogatástól, ha a minisztérium nem változtatja meg az időpontot.

Sajnos, ez most ismét előfordulhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a kiskasszák fennmaradó részét február végéig bekötik majd a NAV rendszerébe. Az elektronikus naplós pénztárgépek nagy részének az online verzióját ráadásul meg sem lehetett rendelni tavaly, tehát ezzel a döntéssel automatikusan megfosztották az állami támogatástól a kereskedelmi rendszert használó vállalkozások jelentős részét.

Annak ellenére, hogy a felhasználás szabályai gyorsan változnak, cégünk mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ügyfelei ne veszíthessék el az 50 ezer forintot. Azokat a vásárlóinkat, akik jogosultak a támogatás igénybe vételére előre soroljuk, és a lehető legkorábban kiszolgáljuk majd.