Közeleg a határidő, de...
Közeleg a határidő, de...

Közeleg a határidő, de...

A jelenleg hatályos online pénztárgépeket szabályzó rendelet szerint 2016. szeptember 30-ig minden új kötelezett számára előírja, hogy be kell szereznie egy új rendelkezések szerint működő online pénztárgépet, de a határidőig már csak napok vannak hátra. Jelenleg viszont nincs a piacon új engedéllyel rendelkező gép, amellyel a frissen kötelezettek eleget tehetnének az előírásoknak.

Mi lesz a megoldás?

Varga Mihály nemzegazdasági miniszter bejelentette, hogy az új online pénztárgépre kötelezettek köre 2016. szeptember 30. helyett az év végéig köteles beszerezni az új jogszabályoknak megfelelő pénztárgépét. Varga Mihály szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült az új pénztárgépekkel történő kommunikációra és minden érintett is minden elvárhatót megtett annak érdekében, hogy gördülékenyen kivitelezhető legyen a pénztárgép használatra kötelezettek körének bővítése.

A határidőt érintő változtatás vélhetően hamarosan rendelet formájában megjelenik a Magyar Közlönyben és ezzel kőbe vési az állam az új határidőt.

KIRE VONATKOZIK A MEGVÁLTOZOTT HATÁRIDŐ?

Az év végi határidő eddig a taxisokra és a pénzváltókra vonatkozott, azonban az új fejlemények alapján az autó- és motorkerékpár javítóműhelyek, masszőrök, ruhatisztítók, diszkók, tánctermek és plasztikai sebészek is csatlakoznak hozzájuk.

HAMAROSAN JÖN A PÉNZTÁRGÉP FRISSÍTÉSI HULLÁM!

Néhány héten belül már érkezhetnek az új rendelet szerinti forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépek. Ez azonban azt is jelenti, hogy a jelenleg a piacon üzemelő pénztárgépek szoftverét is frissíteni kell. A korábban értékesített pénztárgépek frissítése azonban a híresztelésekkel ellentétben nem fog újabb költséget jelenteni azoknak akik jelenleg is kiskasszát üzemeltetnek. Az átmenet szinte észrevétlenül zajlik le a pénztárgépek esetében, mivel a NAV-on keresztül frissülnek a korábban megvásárolt online pénztárgépek.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, hA NEM JÖN A FRISSÍTÉS

Ha a korábbi rendelet szerint működő pénztárgépre nem fog frissítés érkezni és ez nem valamilyen pénztárgép vagy egyéb meghibásodás miatt történik, akkor vélhetően az adott forgalmazó nem akarta vagy nem tudta sikeresen módosítani korábbi engedélyét. Jelenleg még nem zajlottak le az engedélymódosítások így az nem tudható, hogy mely pénztárgép típusokra szerzik meg a forgalmazók az új rendelet szerinti módosított engedélyt. Ez a folyamat vélhetően év végéig lezajlik.

Ha a frissítés nem érkezik meg akkor célszerű ellenőrizni, hogy kapott-e módosított engedélyt a felhasználó által használt eszköz. Amennyiben nem, akkor a pénztárgép a korábbi rendelet szerinti működésre képes, ami azt is jelenti, hogy öt évig használható ebben a formában, tehát nem fordulhat elő az a szerencsétlen eset, hogy a szinte új online pénztárgépet a kukába kell dobni, mert nem módosították az engedélyét.

SAM4S ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK

A Pénztárgépcentrum munkatársai elkötelezetten és kitartóan dolgoznak az új pénztárgép szoftvereken és elkötelezettek a módosított és új engedélyek megszerzésében. A SAM4S pénztárgépek lassan 25 éve vannak jelen a magyar pénztárgép piacon és kiváló minőségben, elérhető áron vásárolhatóak meg.