JÓ HÍR A KISEBB VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK – Módosult az NTAK adatszolgáltatásról szóló rendelet!

Megjelent a Magyar Közlönyben (2023. évi 92. szám) a magyar turisztikai és vendéglátó egységek az NTAK adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó rendelet módosítása.
 

A változtatás szerint az adatszolgáltatás NEM SZÜKSÉGES azon vendéglátó üzleteknek/turisztikai attrakcióknak, melyek nettó árbevétele nem érte el 2022-ben a 12 millió forintos határt.

Emellett a 12 millió forintot elérő, viszont a 100 millió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek/turisztikai attrakciók üzemeltetői haladékot kaptak, csak jövő év elejétől, 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az NTAK adatszolgáltatásra.

(A nettó 100 milló forint árbevételt meghaladó üzletek/turisztikai attrakciók számára az adatszolgáltatás határideje változatlan, 2023. július 1-je!)

Változás az ingyenes VENDÉGEM szoftverrel kapcsolatban is történt!
A VENDÉGEM adatszolgáltatásra alkalmas szoftvert a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. csak azoknak a vendéglátó üzleteknek/turisztikai attrakcióknak biztosítja térítésmentesen, akik 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 12 millió forintot, de nem érte el az 50 millió forintot! A vendéglátó üzlet/turisztikai attrakció üzemeltetője egy térítésmentesen biztosított szoftverre jogosult, amelyet kizárólag egy általa üzemeltetett vendéglátó üzletben alkalmazhat.

 

Összességében 2023. július 1. napjától NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon

 a) vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles, amelynek a  mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti vendéglátás tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot,

b) turisztikai attrakció üzemeltetője köteles, amelynek a  turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítéséből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

A rendelet fontos kiegészítést tartalmaz, a 2.  § (2)–(3) bekezdése, valamint a 3.  § szerinti árbevétel számításakor a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye szerinti bevétel mértékét kell figyelembe venni, több teljesítési hely azonos működtetője vagy azonos üzemeltetője esetén sem alkalmazható az egybeszámítás.

A következő fél év során, így lehetőség nyílik az adatszolgáltatás szakaszos bevezetésére, mely jelentős könnyebbség lesz a vendéglátóhelyek számára!

A Magyar Közlöny 2023. évi 92. szám elérhető: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/226dd31807cbb40c12b57d6d0840083bef597ffc/megtekintes