Beolvassa az almákat a pénztárgép
Beolvassa az almákat a pénztárgép

Beolvassa az almákat a pénztárgép

Egy olyan eszközt fejlesztett ki a Toshiba Tec, ami elavulttá teheti az áruházi vonalkód-olvasást.
A vonalkódolvasók elterjedése jelentősen felgyorsította a termékek értékesítését, egy mai nagyáruház szinte elképzelhetetlen az adatok feldolgozását megkönnyítő eszközök nélkül. Bizonyos cikkeket azonban nem lehet vonalkóddal ellátni, és ez növeli a vásárlók kiszolgálásához szükséges időt az élelmiszerüzletekben.

„A zöldségeken vagy a gyümölcsökön nem helyeznek el vonalkódokat tartalmazó címkéket, mert rögtön az áruházba érkezés után, frissen kikerülnek a polcokra. Az értékesítésükhöz szükséges adatokat ezért az eladás során pénztárosoknak kell bevinni. Gyakran előfordul, hogy az áruházi dolgozók nem ismerik fel valamelyik terméket, és ez fennakadásokat okoz. Ezeket a problémákat megszünteti az új szkennerünk” – mondta el a diginfo.tv híroldalnak Keiichi Hasegawaa, a Toshiba munkatársa.

A japán cég egy közelmúltban rendezett kereskedelemtechnikai vásáron egy olyan tárgyfelismerő eszközt mutatott be, amely azonosítja az elé tartott árucikkeket. A pénztárgéppel összeköthető olvasó egy mintaanalizáló eljárás segítségével még az almák különböző típusait is képes megkülönböztetni.



„A Jonagold, vagy a Fuji hasonló almafajták, könnyen össze lehet keverni őket, a szkennerünk azonban a színek vagy a mintázat apró eltéréseit is képes észlelni. Az árucikkeket akkor is gyorsan felismeri, ha a pénztáros mozgatja azokat, vagy a termék egy részét letakarja a kezével. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a képfeldolgozás kezdetekor különválasztja egymástól a tárgyakat és a hátterüket” – mondja Hasegawaa az újfajta pénztárgépről.

A japán cég jelenleg egy agrárterméket tartalmazó adatbázison dolgozik, amely tovább könnyítené a készülék számára a zöldség- és gyümölcsfajták felismerését. A készülék csomagolt termékek, például édességek, vagy dobozos sörök azonosítására is képes. Azt, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, egyelőre nem lehet tudni.