Videó: Szoftverfrissítés a Sam4s pénztárgépeken

Hamarosan megérkezik az első nagyobb frissítés a Sam4s pénztárgépekre. A programcsomag jelentősen növelheti a készülékek nyomtatási sebességét. Az alábbi videó és bejegyzés a telepítés menetét mutatja be.
Frissíteni fogjuk az NR-300-as és NR-440-es pénztárgépek belső szoftverét az elkövetkezendő hetekben. Az új, V0002-es verzió hatékonyabbá teszi az adattovábbítást az alacsony térerővel rendelkező területeken, és akár másfél-kétszeresére is növelheti a Sam4s modellek nyomtatási sebességét. Emellett a CAS ER után egy újabb mérleg család, az Aclas PS1 típusú készülékek csatlakoztatását is lehetővé teszi a 440-es készülékekhez.

A frissítés automatikusan letöltődik a Sam4s pénztárgépekre a NAV központi szerveréről. A programcsomag telepítése körülbelül húsz percet vesz igénybe, és nem okoz adatvesztést.


Ha éppen ki van kapcsolva a pénztárgépe, amikor megérkezik a szoftvercsomag és korábban végzett napi zárást, az új verzió automatikusan települni fog, amikor elindítja a pénztárgépét. A folyamat előrehaladását a készülék kijelzőjén követheti majd nyomon. Ha felkerült a legújabb verzió, a pénztárgép újra fog indulni, és ezután a megszokott módon használhatja tovább. A nyugtái viszont gyorsabban készülnek majd el.

Amennyiben a programcsomag napnyitás után, tehát egy olyan időpontban töltődik le, amikor dolgozik a pénztárgéppel, a telepítés nem fog automatikusan megkezdődni, a napi zárás indításakor azonban fel fogja ajánlani a szoftver frissítését a készülék. Ekkor a következő felirat jelenik majd meg a kijelzőn: „AEE-RE VÁRÁS IGEN=ENTER, NEM= TÖRLÉS”.

A telepítést a „TÖRLÉS” gomb lenyomásával halaszthatja el. Ezt érdemes lehet megtenni, ha használja a pénztárgép időszaki jelentéseit, és valamilyen okból elfelejtette elkészíteni azokat. Szintén halassza el a telepítést, ha egy olyan számítógéphez kötött 440-es készülékkel dolgozik, ami nyitott PLU üzemmódban kommunikál a kereskedelmi szoftverével. Ezeken a készülékeken ugyanis zárt PLU üzemmódba kell váltani a telepítés indítása előtt.

Miután kinyomtatta a jelentéseket, illetve leállította a PC és a pénztárgép közötti kommunikációt, indítsa el a napi zárást. A frissítés megkezdéséhez pedig nyomja le a „KP fizet/Enter” gombot. A készülék ezután elkészíti majd a napi zárást, és elindítja a telepítést.

Kérjük, a frissítés ideje alatt ne kapcsolja ki és ne is áramtalanítsa a készüléket!