Vadászatra indul a NAV
Vadászatra indul a NAV

Vadászatra indul a NAV

A Privátbankár szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016-ban is kiemelten vizsgálódik egyes területeken. Idén különös figyelmet szentelnek az adócsalóknak, az online pénztárgépeknek, céghálózatoknak és a számlagyáraknak is. A Deloitte összegyűjtötte a potenciális célpontokat.

A székhelyszolgáltatókhoz bejelentett adózók és a cégtemetők részére céget értékesítők is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a közeljövőben. Azok a vállalkozások, amelyek székhelyüket kizárólag adóeljárási pozíciójuk javítása érdekében helyezik át szintén számíthatnak a NAV fokozott érdeklődésére.

A NAV továbbra is nagy hangsúlyt fektet a nagy összegű támogatások, beruházások elszámolásának ellenőrzésére és K+F tevékenységekre vonatkozó adószabályok betartatására. Az ellenőrzések végrehajtásánál a NAV továbbra is előnyben részesíti a kiutalás előtti ellenőrzéseket.

Nem maradnak ki az online pénztárgépek üzemeltetői sem. Az adóhatóság ellenőrizni fogja az online pénztárgépek használatának jogszerűségét, továbbá a beküldött adatállományokat is felhasználják ellenőrzéseknél.

A digitális gazdaság fejlődésével az Adóhivatal a közösségi étkezés, utazás és szálláshelynyújtás területeire is fokozottan odafigyel a jövőben.

A dohánytermékek, alkoholkészítmények és üzemanyagok jövedéki termékekként továbbra is folyamatos ellenőrzések tárgyát képezik.

A céghálózatok esetében az adóhivatal támogatja a belső ellenőrzési rendszerek kialakítását és fenntartását. A céghálózatok, mint a legnagyobb teljesítményű adózók jelentős hatást gyakorolnak a gazdaságra így folyamatos ellenőrzésük szintén kiemelt célként jelenik meg a NAV idei terveiben.