Nem lesz internetadó az online pénztárgépeken

A NAV - hoz köthető kasszák adatforgalma után akkor sem kell majd adózni, ha bevezetik az internetadót.
A kormány az internetes adatforgalom megadóztatására készül, ha a tervezetet, a tiltakozások ellenére a jelenlegi formájában elfogadják, az adatforgalom mértékétől függően legfeljebb 700 forintot kell majd fizetni a magán, és 5000 forintot a céges előfizetések után a szolgáltatóknak.
 
Mivel az online pénztárgépek folyamatos kapcsolatban állnak a NAV szervereivel, felmerült a kérdés, hogy az adóhatóságnak, vagy a szolgáltatóknak kell –e majd adót fizetni a bekötött kasszák után, anélkül, hogy ennek összegét áthárítanák az előfizetőkre.
 
Az adóhatóság tegnap még nem tudott választ adni az online pénztárgép utáni adóra vonatkozó újságírói kérdésekre, ma azonban az NGM cáfolta az újabb adóteherre vonatkozó híreszteléseket. Nyilatkozatuk szerint, az online pénztárgépekhez kapcsolódó előfizetések nem tartoznak az internetadó (pontosabban: a kiterjesztett távközlési adó) hatálya alá, mivel az adatforgalmat elkülönített mobilhálózatokon bonyolítják.
 
Az online kiskasszák, így a cégünk által forgalmazott modellek is, tartalmaznak egy különleges SIM chipet, amely csatlakozni tud az összes jelentős mobilszolgáltató hálózatára, ezért ezek a készülékek az ország bármelyik pontján használhatóak. Az adatokat egy titkosított, kívülről nem hozzáférhető csatornán (VPN) továbbítják az adóhatóságnak.