Egymillió lehet a bírság, ha nem küld adatokat a pénztárgép
Egymillió lehet a bírság, ha nem küld adatokat a pénztárgép

Egymillió lehet a bírság, ha nem küld adatokat a pénztárgép

Súlyos büntetéssel fenyegeti az adóhatóság azokat a pénztárgép tulajdonosokat, akik nem fizetnek az adattovábbításért.
Az online pénztárgépek a mobilhálózatokon keresztül kommunikálnak a NAV szervereivel, ezért a használatukhoz előfizetési szerződést kell kötni valamelyik szolgáltatónál. Ha ez nem történik meg néhány nappal az üzembe helyezés után, vagy a havidíj nem fizetése miatt a szolgáltató felbontja a megkötött szerződést, a készülékek nem lesznek képesek az adatok továbbítására.

A NAV a közelmúltban kiadott közleményében arra hívta fel a pénztárgép tulajdonosok figyelmét, hogy súlyos büntetéseket szabhat ki ilyen esetekben. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásáért a magánszemélyeket félmillió, a gazdasági társaságokat pedig akár egymillió forintra is bírságolhatják. A közleményben megemlítették azt is, hogy naprakész adatokkal rendelkeznek az üzembe helyezett gépek működésével kapcsolatban és folyamatosan ellenőrzik az adatszolgáltatást.

A NAV a bírság kiszabása előtt az ügyfélkapun keresztül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor levélben értesíti azokat a pénztárgép tulajdonosokat, akiknek a készüléke már legalább harminc napja nem továbbítja az adatokat. Emellett természetesen a szolgáltatók is tájékoztatják a készülékek tulajdonosait, ha előfizetési díj hátralékuk van.

Az általunk forgalmazott Sam4s típusú pénztárgépeket csak a használatukhoz szükséges mobil szolgáltatással együtt lehet megrendelni, tehát, ha a cégünktől vásárolt pénztárgépet és rendszeresen fizeti az előfizetési díjat, nem kell tartania a bírságtól.

Abban az esetben viszont, ha hosszabb ideje nem fizeti az adattovábbítás díját, vagy esetleg már meg is szüntették az előfizetői szerződését, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatójával, mert a cég a türelmi idő letelte után ki is tilthatja a hálózatából a készülékbe épített SIM chip-et. Ezt már csak azért is érdemes elkerülni, mert ha megtörténik, akkor csak egy több tízezer forintba kerülő alkatrész, az Adóügyi Ellenőrző Egység cseréjével teheti újra használhatóvá az online pénztárgépét.